sv en de

Dagsprogram

Stora Kanalresan – längs Göta kanal

Göteborg -> Söderköping

Höjdpunkter

Natthamnar

Göteborg – Söderköping:
Dag 1 Läckö slott
Dag 2 Vassbacken
Dag 3 Bergs slussar

Se dagsprogrammet i omvänd riktning

Gå tillbaka till kryssningen

 1. 1

  Göteborg

  Göteborg är Sveriges näst största stad och Nordens femte största stad. Göteborg ligger på den vackra västkusten, vid Göta älvs mynning. Vid Packhuskajen 10 i Göteborg startar alternativt avslutas flera av våra kanalkryssningar.

 2. 2

  Lilla Edet

  Ströms sluss vid Lilla Edet, byggdes 1916 och ligger vid Göta älv. Den ursprungliga slussen invigdes 1607 och var Sveriges första sluss.

 3. 3

  Trollhättan

  Vi besöker Kanalmuseet i Trollhättan, museet är inrymt i en vacker byggnad från 1893. Här berättas den intressanta historien om Trollhätte kanal och de gamla slussarna både med hjälp av en utställning och i en lättöverskådlig film. Det finns även möjlighet att promenera i det idylliska slussområdet med de gamla 1800-talsslussarna.  Den imponerande slusstrappan vid Trollhättan har fyra slussar och en fallhöjd på 32 meter. Här finns tre parallella slussleder, varav endast den största (från 1916) fortfarande är i bruk.

 4. 4

  Brinkebergskulle sluss

  Brinkebergskulle sluss är den översta av de sex slussar som reglerar vattenvägen mellan Vänern och Västerhavet, höjdskillnaden är 6 meter. Den äldsta slussen från 1752 kan ses vid sidan av den nuvarande från 1916.

 5. 5

  Vänern

  Vänern är Sveriges största sjö, belägen 44 meter över havet. Vänern är även Europas tredje största sjö, efter Ladoga och Onega i Ryssland. Vi färdas genom Väners vackra sydöstra skärgård.

 6. 6

  Läckö Slott

  På en udde i Vänern ligger den gamla biskopsborgen Läckö slott som grundades 1298. Under mitten av 1600-talet gjordes slottet om i barockens anda. Efter att ha stått tomt i 150 år upplever slottet nu en ny renässans med ett rikt kulturliv. Stort arbete har gjorts för att återställa slottet i sin forna glans. På Stora Sverigeresan får du en guidad visning av slottet och utställningarna (mycket trappor), ca 1 km promenad.

 1. 1

  Läckö Slott

  På en udde i Vänern ligger den gamla biskopsborgen Läckö slott som grundades 1298. Under mitten av 1600-talet gjordes slottet om i barockens anda. Efter att ha stått tomt i 150 år upplever slottet nu en ny renässans med ett rikt kulturliv. Stort arbete har gjorts för att återställa slottet i sin forna glans. På Stora Sverigeresan får du en guidad visning av slottet och utställningarna (mycket trappor), ca 1 km promenad.

 2. 2

  Sjötorp

  Vid Sjötorp börjar alternativt avslutas Göta kanal, som består av 58 små slussar. Slussystemet i Sjötorp har totalt åtta slussar och här finns även en välbevarad varvsmiljö. Reser du med Stora Sverigeresan eller Klassiska kanalresan från Stockholm eller Göta kanals pärlor från Norsholm så ingår det ett besök på Sjötorps Kanalmuseum. Här kan du bland annat beskåda bilder av Sjötorp från förr, interiörer från gamla båtar och ta del av Göta kanals spännande historia. Här får du också se var Vänerns alla vrak ligger begravda.

 3. 3

  Godhögen & Hajstorp slussar

  Vi passerar en serie av fyra olika slussystem i mycket vackra omgivningar. År 1822 invigdes västgötadelen av Göta kanal vid Hajstorp. Här finns Kanalingenjörens villa och den gamla smedjan. På kryssningen Göta kanals pärlor i riktning från Mariestad kan du följa med båtens kryssningsvärd på en guidad promenad längs med slussarna. Natthamn i Hajstorp för Stora Sverigeresan.

 4. 4

  Töreboda

  I Töreboda korsas kanalen av järnvägen mellan Göteborg och Stockholm. Här presenterar man även stolt Lina, Sveriges minsta färja, som trafikerar Göta kanal på tvären.

 5. 5

  Vassbacken

  I Vassbacken lägger vi till för natten. Natthamn.

 1. 1

  Bergkanalen

  Bergkanalen grävdes 1930-1933 för att räta ut en skarp kurva i kanalen.

 2. 2

  Obelisken

  Den grävda kanalens högsta punkt (91,5 meter över havet) markeras här av en obelisk.

 3. 3

  Tåtorp

  Vid Tåtorp finns en av Göta kanals två bevarade handmanövrerade slussar.

 4. 4

  Sjön Viken

  Den trolska sjön Viken (91,8 meter över havet) fungerar som vattenmagasin för kanalens västra del. Vi styr genom två av kanalens smalaste passager - Spetsnäskanalen och Billströmmen. Båda trädbeklädda och omgivna av små näckrosfyllda småsjöar.

 5. 5

  Forsviks sluss

  Forsvik har en mycket intressant brukshistoria. Här finns även Göta kanals äldsta sluss från 1813. Den imponerande järnbron är från samma år. I slussen möts vi ibland med blommor och sång av den religiösa familjen Kindbom. En återkommande och uppskattad tradition.

 6. 6

  Karlsborg

  Vid Vätterns västra strand passerar vi Karlsborg. På Klassiska kanalresan besöker vi Karlsborgs fästning, som byggdes 1819–1909 på initiativ av Baltzar von Platen. Tanken var att fästningen vid krig skulle fungera som rikets reservhuvudstad dit kungafamilj, regering, guldreserv och kronjuveler skulle kunna flyttas till säkerhet. Här får vi vara med om en intressant guidning av fästningen och den vackra Garnisonskyrkan.

 7. 7

  Sjön Vättern

  Med en längd på 135 km och en bredd på 31 km är Vättern är Sveriges näst största sjö, belägen 89 meter över havet. Sjön är ovanligt djup och har klart vatten.

 8. 8

  Motala

  Motala ritades av Baltzar von Platen och brukar kallas ”Göta kanals huvudstad”. Här anlade han 1822 Motala Werkstad, av många ansett som den svenska industrins vagga och här har även AB Göta Kanalbolag sitt huvudkontor.

  Stora Sverigeresan och Göta kanals pärlor besöker vi Motala Motormuseum. Här kan du beskåda en omfattande samling av bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer samt radioapparater, leksaker, vardagsföremål, kuriosa med mera.

  I Motala påbörjas alternativt avslutas Lilla kanalresan.

 9. 9

  Borenshult

  Slusstrappan i Borenshult är kanalens näst största med fem sammankopplade slussar och en nivåskillnad på 15,3 meter. Här kan man ibland höra näktergalen sjunga.

 10. 10

  Sjön Boren

  Vi glider sakta fram över sjön Boren, belägen 73 meter över havet.

 11. 11

  Borensberg

  Vid Borensberg finns en handmanövrerad sluss. I närheten av slussen ligger det välkända Göta Hotell (byggt 1908) och lusthuset i den så kallade Västanåkröken (även kallad för styrmans fasa).

 12. 12

  Kungs Norrby, Akvedukt

  Akvedukten vid Kungs Norrby byggdes 1993 och vi passerar här över riksväg 36. För många är det en mäktig upplevelse att stå på däck och titta ner medan båten passerar på kanalen över bilarna.

 13. 13

  Ljungsbro akvedukt

  I Ljungsbro passerar vi en av resans två akvedukter. Akvedukten i Ljungsbro byggdes 1970. Kanalen passerar över bilvägen så att du kan titta ner på bilarna medan båten passerar.

 14. 14

  Bergs slussar

  Bergs slussar ligger norr om Linköping. Hela slussystemet består av totalt 15 slussar och är sammankopplat med sjön Roxen. Tillsammans kallas Bergs slussar för "det stora lyftet", då båtarna som passerar antingen lyfts eller sänks sammanlagt 28,8 meter.

 15. 15

  Berg, Carl Johans slusstrappa

  Carl Johans slusstrappa vid sjön Roxen är med sina sju sammankopplade slussar kanalens längsta slusstrappa. Slusstrappan sänker eller lyfter båten 18,8 m.

  Stora Sverigeresan från Stockholm lägger båten till för natten vid nedersta slussen.

 1. 1

  Sjön Roxen

  Vi färdas över sjön Roxen, som är belägen 33 meter över havet.

 2. 2

  Norsholms sluss

  Slussen i Norsholm reglerar nivån i Roxen. Här korsas kanalen av järnvägslinjen mellan Stockholm och Malmö. Kryssningen Göta kanals pärlor med M/S Wilhelm Tham avslutas alternativt påbörjas i Norsholm.

 3. 3

  Carlsborg-Mariehov-Duvkullen

  Längs en sträcka på cirka två kilometer passerar vi åtta slussar.

 4. 4

  Söderköping

  Den idylliska staden Söderköping grundades i början av 1200-talet och var under Hansatiden mycket betydelsefull. Söderköping har dessutom en lång och intressant historia som kurort. Idag är staden även känd för sina glasscaféer. I Söderköping påbörjas alternativt avslutas resan Lilla kanalresan.

 5. 5

  Tillval: Busstransfer Till Stockholm

  Förboka busstransfer från Söderköping till Stockholm. Bussen ankommer till Stockholm, Radisson Blu Royal Viking Hotel, Vasagatan 1 (bredvid Centralstationen och Cityterminalen) ca. kl 16.00. (OBS: Måste förbokas!)