M/S Wilhelm Tham

– rederiets näst äldsta båt

M/S Wilhelm Tham stod färdig 1912 vid Motala Werkstad. Ombord på fartyget ryms det idag 25 hytter fördelade på tre däck, vilket ger plats för runt 50 passagerare. Salongen och matsalen är belägna på mellandäcket, det så kallade shelterdäcket. På övre däck, bryggdäcket, finns det övertäckta akterdäcket med strålande utsikt.

År 2001 genomgick matsalen en ombyggnation, då man gjorde matsalen lite större genom att ta bort två hytter längst akterut. Samtliga hytter ombord, tillsammans med matsal och salong, renoverades på nytt 2003-2004. Vi har varit måna om att inredningen ska följa den tidstypiska, historiska anda vi gärna vill skapa ombord.

År 2004 k-märktes M/S Wilhelm Tham, vilket innebär att hon av Statens maritima museer anses ha ett kulturhistoriskt värde. Vi är mycket stolta över detta, då det är ett säkert bevis på att vårt pågående arbete med att bevara båtarna har lyckats.

Hytter

Hytterna ombord på M/S Wilhelm Tham är smakfullt inredda med detaljer i mässing och vackra textilier. Hytterna är små, vilket ger en känsla av hur man reste förr i tiden. Storleksmässigt är de jämförbara med en mindre sovkupé på ett tåg. Hytterna har en kommod med handfat (varmt och kallt vatten). Alla hytter är belägna ovanför vattenlinjen och utsides.

Sängar

M/S Wilhelm Tham har våningssängar i alla hytter, förutom i bröllopshytterna. Fartygets två bröllopshytter är belägna på huvuddäcket och har en 120 cm bred Queensize-säng. Ombord på M/S Wilhelm Tham finns även en fyrabäddshytt. Väljer du att bo på shelter- och bryggdäck har du tillgång till hytten direkt från däck.

Kategori A – Bryggdäck

Bryggdäck är båtens översta däck, beläget en trappa upp. På M/S Wilhelm Tham finns det sex hytter på bryggdäck. Härifrån är utsikten bättre än från de övriga två däcken och bryggdäcket fungerar även som soldäck. Vill du få en festlig start på kanalkryssningen? Då ska du boka en hytt i kategori A, då väntar nämligen champagne, frukt och morgonrock i hytten vid ombordstigning. På bryggdäck finns en gemensam toalett och en dusch.  

Kategori B – Shelterdäck

Shelterdäck ligger på mellandäck och inrymmer sex hytter, matsal och salong. På Shelterdäck sker även ombordsstigningen. Här finns två toaletter, varav en är kombinerad toalett och dusch.

Kategori C – Huvuddäck

Huvuddäck är beläget en trappa ner i båten och här ryms det 13 hytter. På huvuddäck ligger även våra två bröllopshytter. På det här däcket finns det tre toaletter och tre duschar.

Toalett & dusch

Hytterna saknar privat toalett och dusch. Istället har fartyget gemensamma duschar och toaletter på samtliga däck. De ligger i nära anslutning till hytterna och när du stängt dörren om dig har du total enskildhet. M/S Wilhelm Thams gemensamma duschar och toaletter går i samma charmiga stil som båtens övriga inredning och städas flera gånger om dagen.

Fartygsfakta

M/S Wilhelm Thams hemmahamn är Göteborg. År 2001 övergick hon i Strömma Turism & Sjöfarts ägo, då företaget köpte upp Rederi AB Astrea.

Byggår: 1912
Registr.nr: 5359
Signalbokstäver: SHIG
Varv: Motala
Fart: 9 knop
Maskin: 600 hk
Bruttotonnage: 268
Längd: 31,53 m
Bredd: 6,73 m
Djupgående: 2,72 m
Antal hytter: 25 st
Handikappanpassad: Nej

Historik

M/S Wilhelm Tham är rederiets näst äldsta fartyg, uppkallad efter industrimannen och VD:n vid Husqvarna Vapenfabrik 1876-1911.

M/S Wilhelm Tham är byggd vid Motala Werkstad och måttbeställd för att passa i Göta kanals alla slussar. När hon 1912 sjösattes ingick hon tillsammans med båtarna Viktor Rydberg och Per Brahe i en serie av tre fartyg döpta efter dåtidens kända smålänningar.

I samband med fusionen med Ångbåts Aktiebolaget Jönköping-Stockholm år 1914  kom M/S Wilhelm Tham i rederiets ägo. Samma år byggdes hon till. Det nuvarande utseendet fick M/S Wilhelm Tham vid Falkenbergs Varv 1961, då bland annat däckhuset flyttades fram till masten som placerades på styrhustaket. Med detta fördubblades antalet hytter. År 1965 ersattes ångpannan med dieseldrift.

Hyr en egen kanalbåt

Planerar du bröllop, konferens eller Kick-Off? Vi skräddarsyr din resa med meny & dryckesförslag, underhållning och spännande aktiviteter!

Rederiets historia

Den 27 februari 1869 grundades rederiet under namnet Ångfartygsaktiebolaget Motala Ström. Sedan januari 2001 ingår Rederi AB Göta Kanal i Strömmagruppen.