Dagsprogram

Stora Sverigeresan – längs Göta kanal

Göteborg -> Stockholm

Höjdpunkter/SEVÄRDHETER

Natthamnar

Göteborg – Stockholm:
Dag 1 Vänersborg
Dag 2 Hajstorp
Dag 3 Motala
Dag 4 Klämmans sluss
Dag 5 Sävsundet

Se dagsprogrammet i omvänd riktning

Gå tillbaka till kryssningen

 1. 1

  Göteborg

  Göteborg, som ligger på vackra västkusten vid Göta älvs mynning, är Sveriges näst största stad och femte största stad i Norden. Flera av våra kanalkryssningar börjar eller avslutas vid Packhuskajen 10, där Stora Tullhuset från 1867 är beläget. Här i denna byggnad finns bl.a. Casino Cosmopol.

 2. 2

  Lilla Edet

  Ströms sluss vid Lilla Edet, byggdes 1916 och ligger vid Göta älv. Den ursprungliga slussen invigdes 1607 och var Sveriges första sluss.

 3. 3

  Trollhättan

  Vi besöker Kanalmuseet i Trollhättan, museet är inrymt i en vacker byggnad från 1893. Här berättas den intressanta historien om Trollhätte kanal och de gamla slussarna både med hjälp av en utställning och i en lättöverskådlig film. Det finns även möjlighet att promenera i det idylliska slussområdet med de gamla 1800-talsslussarna.  Den imponerande slusstrappan vid Trollhättan har fyra slussar och en fallhöjd på 32 meter. Här finns tre parallella slussleder, varav endast den största (från 1916) fortfarande är i bruk.

 4. 4

  Brinkebergskulle sluss

  Brinkebergskulle sluss är den översta av de sex slussar som reglerar vattenvägen mellan Vänern och Västerhavet, höjdskillnaden är 6 meter. Den äldsta slussen från 1752 kan ses vid sidan av den nuvarande från 1916.

 5. 5

  Vänersborg

  Sjöfarten har alltid varit viktig för Vänersborg, då staden är belägen vid Sveriges största sjö, Vänern med förbindelse med hamnstaden Göteborg via Göta älv.

 1. 1

  Vänern

  Vänern är Sveriges största sjö, belägen 44 meter över havet. Vänern är även Europas tredje största sjö, efter Ladoga och Onega i Ryssland. Vi färdas genom Väners vackra sydöstra skärgård.

 2. 2

  Läckö Slott

  På en udde i Vänern ligger den gamla biskopsborgen Läckö slott som grundades 1298. Under mitten av 1600-talet gjordes slottet om i barockens anda. Efter att ha stått tomt i 150 år upplever slottet nu en ny renässans med ett rikt kulturliv. Stort arbete har gjorts för att återställa slottet i sin forna glans. På Stora Sverigeresan får du en guidad visning av slottet och utställningarna (mycket trappor), ca 1 km promenad.

 3. 3

  Sjötorp

  Vid Sjötorp börjar alternativt avslutas Göta kanal, som består av 58 små slussar. Slussystemet i Sjötorp har totalt åtta slussar och här finns även en välbevarad varvsmiljö. Reser du med Stora Sverigeresan eller Klassiska kanalresan från Stockholm eller Göta kanals pärlor från Norsholm så ingår det ett besök på Sjötorps Kanalmuseum. Här kan du bland annat beskåda bilder av Sjötorp från förr, interiörer från gamla båtar och ta del av Göta kanals spännande historia. Här får du också se var Vänerns alla vrak ligger begravda.

 4. 4

  Godhögen & Hajstorp slussar

  Vi passerar en serie av fyra olika slussystem i mycket vackra omgivningar. År 1822 invigdes västgötadelen av Göta kanal vid Hajstorp. Här finns Kanalingenjörens villa och den gamla smedjan. På kryssningen Göta kanals pärlor i riktning från Mariestad kan du följa med båtens kryssningsvärd på en guidad promenad längs med slussarna. Natthamn i Hajstorp för Stora Sverigeresan.

 1. 1

  Töreboda

  I Töreboda korsas kanalen av järnvägen mellan Göteborg och Stockholm. Här presenterar man även stolt Lina, Sveriges minsta färja, som trafikerar Göta kanal på tvären.

 2. 2

  Bergkanalen

  Bergkanalen grävdes 1930-1933 för att räta ut en skarp kurva i kanalen.

 3. 3

  Obelisken

  Den grävda kanalens högsta punkt (91,5 meter över havet) markeras här av en obelisk.

 4. 4

  Tåtorp

  Vid Tåtorp finns en av Göta kanals två bevarade handmanövrerade slussar.

 5. 5

  Sjön Viken

  Den trolska sjön Viken (91,8 meter över havet) fungerar som vattenmagasin för kanalens västra del. Vi styr genom två av kanalens smalaste passager - Spetsnäskanalen och Billströmmen. Båda trädbeklädda och omgivna av små näckrosfyllda småsjöar.

 6. 6

  Forsviks sluss

  Forsvik har en mycket intressant brukshistoria. Här finns även Göta kanals äldsta sluss från 1813. Den imponerande järnbron är från samma år. I slussen möts vi ibland med blommor och sång av den religiösa familjen Kindbom. En återkommande och uppskattad tradition.

 7. 7

  Karlsborg

  Vid Vätterns västra strand passerar vi Karlsborg. På Klassiska kanalresan besöker vi Karlsborgs fästning, som byggdes 1819–1909 på initiativ av Baltzar von Platen. Tanken var att fästningen vid krig skulle fungera som rikets reservhuvudstad dit kungafamilj, regering, guldreserv och kronjuveler skulle kunna flyttas till säkerhet. Här får vi vara med om en intressant guidning av fästningen och den vackra Garnisonskyrkan.

 8. 8

  Sjön Vättern

  Med en längd på 135 km och en bredd på 31 km är Vättern är Sveriges näst största sjö, belägen 89 meter över havet. Sjön är ovanligt djup och har klart vatten.

 9. 9

  Vadstena

  Vadstena växte upp runt den Heliga Birgittas kloster på 1300-talet och blev ett viktigt andligt, kulturellt och ekonomiskt centrum. Klosterkyrkan byggdes efter den heliga Birgittas anvisningar och invigdes 1430. Vadstena slott uppfördes av Gustav Vasa i slutet av 1540-talet. I dag är Vadstena en idyllisk liten stad. På Stora Sverigeresan möter lokala guider upp vid båten och tar oss med det lilla sightseeingtåget till klosterkyrkan och slottet.

 10. 10

  Motala

  Motala ritades av Baltzar von Platen och brukar kallas ”Göta kanals huvudstad”. Här anlade han 1822 Motala Werkstad, av många ansett som den svenska industrins vagga och här har även AB Göta Kanalbolag sitt huvudkontor.

  Stora Sverigeresan och Göta kanals pärlor besöker vi Motala Motormuseum. Här kan du beskåda en omfattande samling av bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer samt radioapparater, leksaker, vardagsföremål, kuriosa med mera.

  I Motala påbörjas alternativt avslutas Lilla kanalresan.

 1. 1

  Borenshult

  Slusstrappan i Borenshult är kanalens näst största med fem sammankopplade slussar och en nivåskillnad på 15,3 meter. Här kan man ibland höra näktergalen sjunga.

 2. 2

  Sjön Boren

  Vi glider sakta fram över sjön Boren, belägen 73 meter över havet.

 3. 3

  Borensberg

  Vid Borensberg finns en handmanövrerad sluss. I närheten av slussen ligger det välkända Göta Hotell (byggt 1908) och lusthuset i den så kallade Västanåkröken (även kallad för styrmans fasa).

 4. 4

  Kungs Norrby, Akvedukt

  Akvedukten vid Kungs Norrby byggdes 1993 och vi passerar här över riksväg 36. För många är det en mäktig upplevelse att stå på däck och titta ner medan båten passerar på kanalen över bilarna.

 5. 5

  Ljungsbro akvedukt

  I Ljungsbro passerar vi en av resans två akvedukter. Akvedukten i Ljungsbro byggdes 1970. Kanalen passerar över bilvägen så att du kan titta ner på bilarna medan båten passerar.

 6. 6

  Bergs slussar

  Bergs slussar ligger norr om Linköping. Hela slussystemet består av totalt 15 slussar och är sammankopplat med sjön Roxen. Tillsammans kallas Bergs slussar för "det stora lyftet", då båtarna som passerar antingen lyfts eller sänks sammanlagt 28,8 meter.

 7. 7

  Vreta kloster

  Vreta kloster var Sveriges första nunnekloster och daterar från ca år 1100. Dess betydelse kom senare att överglänsas av den heliga Birgittas kloster i Vadstena. Den bevarade kyrkan är en av vårt lands mest intressanta med många vackra medeltida klenoder. Idag fungerar Vreta kyrka som församlingskyrka och är därför inte alltid öppen för visning.

  Klassiska kanalresan och Stora Sverigeresan har du möjlighet att tillsammans med båtens guide promenera till klosterruinen och kyrkan, ca 3 km. Alternativt kan du ta en promenad på egen hand längs kanalen eller passa på att ta ett dopp i sjön Roxen.

 8. 8

  Berg, Carl Johans slusstrappa

  Carl Johans slusstrappa vid sjön Roxen är med sina sju sammankopplade slussar kanalens längsta slusstrappa. Slusstrappan sänker eller lyfter båten 18,8 m.

  Stora Sverigeresan från Stockholm lägger båten till för natten vid nedersta slussen.

 9. 9

  Sjön Roxen

  Vi färdas över sjön Roxen, som är belägen 33 meter över havet.

 10. 10

  Norsholms sluss

  Slussen i Norsholm reglerar nivån i Roxen. Här korsas kanalen av järnvägslinjen mellan Stockholm och Malmö. Kryssningen Göta kanals pärlor med M/S Wilhelm Tham avslutas alternativt påbörjas i Norsholm.

 11. 11

  Klämman

  Vi lägger till för kvällen vid Klämmans idylliska vattenreglerade sluss. Här kan man passa på att njuta av den totala stillheten. Natthamn.

 1. 1

  Carlsborg-Mariehov-Duvkullen

  Längs en sträcka på cirka två kilometer passerar vi åtta slussar.

 2. 2

  Söderköping

  Den idylliska staden Söderköping grundades i början av 1200-talet och var under Hansatiden mycket betydelsefull. Söderköping har dessutom en lång och intressant historia som kurort. Idag är staden även känd för sina glasscaféer. I Söderköping påbörjas alternativt avslutas resan Lilla kanalresan.

 3. 3

  Mem

  I Mem börjar alternativt avslutas Göta kanal, som består av 58 små slussar. Vid Mem invigdes Göta kanal under pompa och ståt den 26 september 1832, i närvaro av kung Karl XIV Johan med familj.

 4. 4

  Östersjön

  Här tar vi oss igenom en kort passage på öppet vatten och båten kryssar mellan kobbar och skär.

 5. 5

  Stegeborg

  Stora Sverigeresan gör vi ett stopp vid Stegeborgs slottsruin, som har ett vackert läge på en liten ö i Slätbaken. Borgen uppfördes under tidig medeltid och var under flera hundra år "låset och nyckeln" till Östergötland. Här får vi en spännande guidning i slottsruin och örtagård. Tänk dock på att terrängen är kuperad.

 6. 6

  Sävsundet

  Vid den gamla lotsstationens brygga inväntar vi dagsljus. Natthamn.

 1. 1

  Södertälje

  Den nuvarande slussen i Södertälje invigdes 1924 av kung Gustav V och är med sina 135 meter Nordens största sluss.

 2. 2

  Mälaren

  Mälaren är Sveriges tredje största sjö och ligger 0,3 meter över havet. På vikingatiden var Mälaren ännu inte en sjö, utan en del av Östersjön. Här kunde båtar segla långt in i Sverige och de många städer som låg längs med kusten. Detta gjorde Mälaren till en mycket viktig trad. Runt 1200-talet hade Mälarens mynning krympt och blivit så grund att man var tvungen att dra båtarna över grundet. Det var omkring den tiden som Sveriges huvudstad Stockholm grundades just på den plats där alla båtar var tvungna att passera. Vid Mälaren finner du två Unescos världsarv – kungaparets residens Drottningholms slott och Birka Vikingastaden.

 3. 3

  Birka Vikingastaden

  Klassiska kanalresan och Stora Sverigeresan (med riktning från Göteborg) gör vi ett stopp vid Birka Vikingastaden. Birka ligger på Björkö och brukar kallas för Sveriges första stad. Här fanns en betydelsefull hamn för internationell handel och sjöfart. Staden var i bruk under ca 250 år och övergavs strax före år 1000. Birka finns med på Unescos världsarvslista. Vi får en guidad tur runt på ön (ca 3 km i kuperad terräng) och besöker även öns vikingamuseum.

 4. 4

  Drottningholms slott

  Drottningsholms slott byggdes efter fransk förebild av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre och är Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet. Sedan 1981 är det kungaparets hem. Drottningholms slott finns med på Unescos världsarvslista. Slottet passeras i mån av tid.

 5. 5

  Hammarby Sluss

  Hammarbyslussen i Stockholm sammankopplar Mälaren och Saltsjön. Hammarbyslussen är den sista, alternativt den första slussen på resan.

 6. 6

  Stockholm, Skeppsbrokajen 103, Gamla Stan

  I Sveriges huvudstad Stockholm påbörjas alternativt avslutas de två kryssningarna Stora Sverigeresan och Klassiska kanalresan.