Livet ombord

Ät, njut och umgås

Nyckelordet för våra kryssningar på Göta kanal är njutning. Stäng av mobilen och njut av stillheten, sällskapet och kulinariska upplevelser ombord våra kanalbåtar.

Maten ombord

För oss är maten och drycken ombord en lika viktig del av upplevelsen som den historiska och geografiska resan. Våra välkomponerade menyer tar dig med på en kulinarisk smakresa genom Sverige och speglar den miljö vi färdas genom.  Till lunch och middag är den vackra matsalen elegant uppdukad med linnedukar och färska blommor. Vinlistan är omsorgsfullt komponerad för att fungera väl tillsammans med de olika menyerna. 

Helpension med tre-rätters middag

Efter ombordstigning serverar vi välkomstkaffe. I resans pris ingår helpension med frukost, lunch och middag. När gonggongen ljuder är det dags att sätta sig till bords för två-rätters lunch och tre-rätters middag. Framåt eftermiddagen serveras det kaffe – gärna på däck om vädret tillåter. När kvällen kommer kan du beställa något från baren och koppla av i salongen eller uppe på bryggdäck. Varje morgon dukar vi upp en härlig frukostbuffé i matsalen. En av kvällarna är det extra festligt – då har vi kaptensmiddag ombord och om du har tur kanske du får självaste kaptenen till bordet.

Menyer 2024 (pdf):

Lilla kanalresan (2 dagar)
Göta kanals pärlor (3 dagar)
Klassiska kanalresan (4 dagar)

Stora Sverigeresan (6 dagar)
Dryckeslista

Livet om bord – cruise på Göta kanal

Tid för umgänge

Många av våra gäster berättar att de har mött vänner för livet ombord på våra kanalbåtar. Förutsättningarna är onekligen goda. På kanalresorna är det oftast 35–40 gäster, vilket innebär att du under resan har gott om tid att lära känna de allra flesta av dina medresenärer. Det brukar bli många och långa samtal medan man står på däck och ser landskapet passera förbi, eller under någon av måltiderna som serveras ombord.

Aktiviteter längs färden

Ombord på en kanalbåt finns inga måsten – och du väljer själv om du vill följa med på de guidade turerna och aktiviteter som erbjuds.  Under varma sommardagar finns det möjlighet till svalkande dopp i exempelvis sjön Roxen. Längs färden gör vi uppehåll i många pittoreska samhällen. Upptäck den härliga atmosfären längs gränderna i Söderköping eller Vadstena. 

Upptäck omgivningarna på egen hand

Utöver de utflykter som ingår i resan har du möjligheter till egna upptäcktsfärder. Du kan bland annat njuta av en joggingtur eller en promenad längs kanalen. Du som vill upptäcka omgivningarna på egen hand kan även låna en av båtens cyklar för en utflykt.

Hytterna ombord

Alla hytter är smakfullt inredda med detaljer i mässing och fina textilier. Hytterna är små, vilket ger en känsla av hur man reste förr i tiden. Storleksmässigt kan hytterna jämföras med en sovkupé på ett tåg. 

Alla hytter är belägna utsides

Samtliga hytter är belägna utsides, ovanför vattenlinjen. De flesta hytter har våningssäng, men ombord finns även ett par hytter med Queen-size-säng. I hytten finns det en kommod med handfat (varmt och kallt vatten). Hytterna saknar dusch och toalett. I nära anslutning till hytterna finns det på samtliga däck duschar och toaletter (M/S Diana har ingen dusch på shelterdäck). Hytterna är belägna på tre olika däck. På shelter- och bryggdäck har du tillgång till hytten direkt från däck.

Unna dig en festlig start på kryssningen

Vill du unna dig en festlig start på resan? Då ska du boka en hytt i kategori A (bryggdäck), då väntar champagne, frukt och morgonrock i hytten vid ombordstigning.

Salongen

Salongen ombord på båten är alltid öppen. Slå dig ner i någon av de bekväma sofforna en stund, låna en bok i det lilla biblioteket, läs en tidning eller spela sällskapsspel. Här finns även båtens lilla souvenirbutik där du kan köpa vykort, souvenirer och liknande.

Lunch och middag i salongen

Ibland dukas det upp till lunch och middag i salongen, framför allt på M/S Juno, som har en något mindre matsal än de två andra båtarna. Då dukas det upp med det vackra porslinet och de vita linnedukarna även här. Många gäster föredrar att inta sina måltider i salongen, då det ibland ger möjlighet till lite mer avskildhet.

Informationsmöte i salongen

Det är även i salongen som kryssningsvärden varje dag samlar till informationsmöte. Då får du information om dagens aktiviteter, lite historik och kuriosa kring kanalen samt vilka stopp som kommer att göras under dagen. Varje kanalbåt har en besättning på 10–12 personer som är beredda att ge dig både service och omtanke under hela resan.

M/S Juno

M/S Juno är världens äldsta registrerade kryssningsfartyg, byggd redan år 1874 i Motala Werkstad. M/S Juno har idag 29 hytter fördelade på tre däck. Salongen och matsalen ligger på mellandäcket – shelterdäck. På övre däck, bryggdäck, ligger det övertäckta akterdäcket med fin utsikt över de vackra omgivningarna.

M/S Diana

M/S Diana byggdes 1931 vid Finnboda Varv utanför Stockholm. Ombord finns det idag 25 hytter fördelade på tre däck. Matsalen och salongen ligger på mellandäcket, det så kallade shelterdäcket. På övre däck, bryggdäck, finns det övertäckta akterdäcket med härlig utsikt.

M/S Wilhelm Tham

M/S Wilhelm Tham stod färdig 1912 vid Motala Werkstad. Ombord på fartyget ryms det idag 25 hytter fördelade på tre däck, vilket ger plats för runt 50 passagerare. Salongen och matsalen är belägna på mellandäcket, det så kallade shelterdäcket. På övre däck, bryggdäcket, finns det övertäckta akterdäcket med strålande utsikt.